Valkuaisaineet ja aminohapot

Petoeläiminä kissat tarvitsevat suurimman osan valkuaisaineista lihasta, kalasta ja muista eläintuotteista. Jotkut eläinperäiset valkuaisaineet ovat helpommin sulavia kuin kasviperäiset valkuaisaineet ja sopivat paremmin kissan ruuansulatukseen.

Ravintovalkuaineet sisältävät 10 aminohappoa, joita sen enempää kissa kuin koirakaan ei voi muodostaa itse. Nämä aminohapot, joita kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi, toimivat monien biologisesti tärkeiden yhdistelmien ja valkuaisaineiden rakennusaineina. Lisäksi niitä käytetään hiiliketjuissa, joista muodostetaan energiana käytettävää glukoosia. Korkealaatuiset valkuaisaineet sisältävät sopivassa suhteessa kaikkia näitä välttämättömiä aminohappoja.

Yksittäisen välttämättömän aminohapon puute voi johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin. Esimerkiksi arginiinilla on äärimmäisen tärkeä tehtävä ammoniakin poistumisessa elimistöstä virtsan kautta. Ilman riittävää määrää arginiinia ravinnossa, kissalle voi muodostua ammoniakkimyrkytys. Toisin kuin koirilla, tauriini on elintärkeä aminohappo kissoille. Tauriinin puute aiheuttaa aineenvaihdunta- tai kliinisiä ongelmia, mukaan lukien verkkokalvon rappeutumista ja sokeutta, kuuroutta, sydänsairauksia, vastustuskyvyn heikkenemistä, vastasyntyneitten kasvun hidastumista, lisääntymiskyvyn heikkenemistä ja synnynnäisiä vaurioita. Tauriinia saadaan yllin kyllin useimmista kaloista, linnuista ja pikkujyrsijöistä, mutta sitä ei ole lainkaan tai korkeintaan erittäin pieniä määriä kasveissa. Vegaaniruokavalio ei ole sopiva kissalle ellei niitä täydennetä niillä kisalle välttämättömillä ravintoaineilla, joita kasveista ei saada.

Kissan ravinnostaan tarvitsemat välttämättömät aminohapot ovat: arginiini, histidiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani, valiini ja tauriini.

Rasva ja rasvahapot

Ravintorasvat, pääasiassa eläinrasvasta ja erilaisten kasvien siemenöljy, on tiivistetyin energian lähde ravinnossa. Rasvat sisältävät yli kaksinkertaisen energiamäärän valkuaisaineisiin ja hiilihydraatteihin nähden grammaa kohden. Ravintorasvat tyydyttävät niiden välttämättömien rasvahappojen saannin, joita ei voi muodostaa synteettisesti elimistössä ja toimivat tärkeiden rasvaliukoisten vitamiinien kuljettajina. Rasvahapoilla on tärkeä rooli solurakenteessa ja -toiminnoissa. Tämän lisäksi rasva parantaa kissan ruuan makua ja rakennetta.

Rasvan määrä kissan ruokavaliossa voi olla melko korkea ilman tunnettuja haittavaikutuksia. Monissa kissan ruuissa yli 50% energiasta saadaan rasvasta. Tutkimukset osoittavat että kissan ruuat sisältävät enemmän kuin tarpeellisen määrän rasvaa, ovat turvallisia. Minimissään rasvan osuus kuiva-aineesta pitäisi olla vähintään 9% kissan ruuassa.

Välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä kissan ihon ja turkin kunnolle. Omega-3 perheen rasvahappojen puute voi johtaa hermostojärjestelmän poikkeamiin, näkökyvyn heikkenemisestä oppimiskyvyn heikkenemiseen. Toisen rasvahappotyypin, omega-6, on todettu olevan merkittäviä fysiologisia vaikutuksia. Kudokset jotka toimivat varastoina (rasva), aineenvaihdunnassa (maksa), mekaanisesti (lihakset) ja kuonanerityksessä (munuaiset) sisältävät kalvoja, joissa omega-6 rasvahapoilla on hallitseva osuus.

Suositellut päiväannokset

 Pentu (800g) Aikuinen kissa (4kg)Imettävä emo (4kg / 4 pentua)
Raakavalkuainen*10g12,5g41g
Kokonaisrasva4g5,5g12g

*”raaka” viittaa tiettyyn tuotteen testaustapaan, ei ravintoaineen laatuun.

Kuinka voit määritellä elintärkeiden ravintoaineiden määrät lemmikkieläinruokien tuoteselosteista
Lemmikkieläinruokien tuoteselosteet eivät yleensä sisällä elintärkeiden ravintoaineiden määriä grammoina. Kaikissa lemmikkieläinruokien tuoteselosteissa täytyy määrittää raakavalkuaisen ja raakarasvan minimimäärät ja raakakuidun ja kosteuden maksimimäärä prosentteina. Saadaksesi selville määrät grammoina, kerro raakaprosentit kissan päivittäin syömällä ruokamäärällä. Esimerkiksi jos kissasi syö 170g purkkiruokaa päivässä, ja ruoka sisältää 8% raakavalkuaista, valkuaismäärä on 0,08 x 170 = 13,6g.

Edellinen Seuraava