Kissat tarvitsevat tietyn määrän energiaa normaalien elintoimintojen ylläpitämiseen. Kasvu, tiineys, imetys ja liikunta lisää energian tarvetta. Energia, joka lasketaan yleensä kaloreina, saadaan kolmesta pääkomponentista: hiilihydraateista, valkuaisaineesta ja rasvasta. Vaikka hiilihydraatit eivät ole elintärkeitä ravinnosta, ne tarjoavat runsaan energialähteen. Pääasiallinen hiilihydraattien lähde kaupallisissa kissan ruuissa on vilja, hernekasvit ja muut kasvikunnan tuotteet. Koska kissat ovat petoeläimiä, niiden lyhyt suolisto rajoittaa monissa hiilihydraateissa esiintyvien kuitujen käyttömahdollisuuksia.

Vihje: Sairaudet ja vammat saattavat lisätä kissan energian tarvetta. Aina kun kissasi sairastuu, keskustele eläinlääkärisi kanssa kissasi ruokavalion muutostarpeista.

Kissanpennun energian tarve

Ennen vieroitusta, pennut tarvitsevat 20-25 kcal jokaista 100g kohden. Kissan omistajan tulisi aloittaa täydentävä ruokinta 2,5 – 4 viikon iässä, koska emon maito ei enää riitä energian tarpeen tyydyttämiseen sen jälkeen.

Tiineen ja imettävän emon energian tarve

Emot imettävät pentujaan yleensä 7-9 viikon ikään ja menettävät painoaan riippumatta siitä miten niitä ruokitaan. Siksi on tärkeää ruokkia tiineenä olevaa emoa siten että sen paino on noussut 40-50% tiineyden lopussa. Imettävän emon energian tarve kasvaa yleensä pentueen koon mukaan ja 4 viikon ajan. Nyrkkisääntönä, imettävillä emoilla joiden pentue on suurempi kuin 2 pentua, tarvitsevat 2 – 2,5 kertaa enemmän energiaa kuin astutuksen aikaan. Imettäville emoille tulisi antaa mahdollisuus syödä vapaasti maittavaa, energiapitoista ruokaa.

Keskimääräinen päivittäinen energian tarve (kcal)

  2 – 2,5kg4,5kg 6,5kg9kg
Pennut (vierotuksen jälkeen200   
Hoikka aikuinen kissa170280360440
Ylipainoinen aikuinen kissa180240280310
Eksoottinen (villi) kissa100-480170-810230-1100200-1360
Tiine / imettävä kissa (4 pentua imetyksen huippukautena)3366038511091

Alipainoinen kissa

Kissasi ei saa tarpeeksi ruokaa, jos se tuntuu ”luisevalta” koskettaessa, sillä on vain vähän tai ei lainkaan rasvakerrosta kylkiluiden päällä, ja se näyttää ”koveralta” heti kylkien jälkeen. Pitkäaikainen liian vähäinen ruokinta voi aiheuttaa sisäelinvaurioita, heikentynyttä kykyä hoitaa jälkeläisiä, ja lisääntynyttä bakteeri- ja loistartuntariskiä; pennut voivat jäädä jälkeen kehityksessä; aikuisille kissoille voi kehittyä osteoporoosi.

Normaalipainoinen kissa

Kissasi on normaalipainoinen jos se vaikuttaa tasapainoiselta, kohtalainen vyötärölinja kylkien jälkeen ja sillä on ohut rasvakerros kylkiluiden päällä ja takaruumiissa.

Ylipainoinen kissa

Kissasi on ylipainoinen, jos sillä on paksu rasvakerros lanteiden kohdalla, kasvoilla ja raajoissa ja jos sillä on selvästi pyöreä tai laajentunut takaruumis. Liikalihavuutta esiintyy joka neljännellä länsimaissa asuvalla kissalla ja se on yleisempää vanhemmilla ja kastroiduilla eläimillä. Terveysriskeinä diabetes ja luustoniveltulehdukset.

Edellinen Seuraava