Ruokintaperiaatteet

K: Tarvitseeko kissani liha- tai kalatuotteita ravinnokseen?
V: Kesykissat polveutuvat lihansyöjistä, ja niiden käyttäytyminen ilmentää petoeläimen luonnetta. Kesykissan metsästäessä ne etsivät pienriistaa kuten hiiriä, lintuja ja hyönteisiä. Ne voivat jopa tappaa ja syödä rottia. Ne lopettavat kaupallisten kissanruokien syönnin ja metsästävä jos mahdollinen saalis vie niiden huomion. Kissan ruuansulatusjärjestelmä sopii erityisen hyvin eläinperäisten valkuaisaineiden ja rasvan sulatukseen. Lisäaineeton kasvipohjaisen ruokinta voi aiheuttaa tiettyjen elintärkeiden aminohappojen, rasvahappojen ja vitamiinien haitallisia puutostiloja

K: Paljonko kuitua kissani tarvitsee?
V: Kuitu ravinnossa on ilmeisesti hyväksi ruuansulatuselimistön toiminnalle ja voi auttaa ylipainoisen kissan laihduttamisessa. Ravintokuitujen arvioidaan auttavan sopivan painon ylläpitämisessä vähentämällä ruuan kaloripitoisuutta ja fyysisten vaikutusten ja hormonaalisen vuorovaikutuksen kautta. Toistaiseksi tuntemattomista syistä ravintokuitu tuntuu myös auttavan lievästi kohonneiden sokeriarvojen hallinnassa, suhteellisen yleinen ongelma vanhemmilla kissoilla.
Toisaalta, liian suuri kuitupitoisuus voi heikentää muiden tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Jotkut kissan suoliston ominaisuudet, mukaanlukien suhteellisen pieni paksusuolen ja umpisuoli, viittaavat siihen ettei kissa pysty hyödyntämään ravintokuituja yhtä hyvn kuin muut eläimet. Ruuassa ei pitäisi olla yli 10% kuitua.

K: Kuinka usein kissani pitäisi syödä ja juoda?
V: Jos kissa saa syödä vapaasti, se syö 12-20 ateriaa päivässä, jaettuna tapaisesti koko 24 tunnin sykliin. Kissojen pitäisi syödä useammin kuin kerran päivässä. Raikasta vettä pitäisi olla aina tarjolla, mutta veden tarve vaihtelee ruokavalion ja ympäristö-olosuhteiden mukaan. Kissat eivät juo painon suhteessa yhtä paljon kuin koirat, ehkä siksi että ne ovat alun perin aavikkoeläimiä. Kissat juovat keskimäärin 2ml jokaista kuivaruokagrammaa kohden. Siinä missä koirat juovat jopa 6% painostaan tunnin aikana, kissalla kestää 24 tuntia samaan. Kissan heikko janontunteen kehittyminen voi johtaa joiden kissojen suurempaan riskiin kehittää virtsakiviä. Koska ne voivat paremmin syömällä purkkiruokaa, joka sisältää 78-82% vettä, lisäämällä vettä kuivamuonaan voi auttaa suojaamaan virtsavaivoilta.

K: Kuinka voin auttaa ylipainoista kissaa laihtumaan
V: Paras vastaus on laittaa vähemmän samantyyppistä ruokaa kippoon joka päivä, kuitenkin antaen kissan syödä milloin tahansa päivän aikana. Tämä ei ole sama kuin antaa sen syödä niin paljon kuin se haluaa kaiken aikaa. Noin 30-40% kissoista syö liikaa ja lihoaa jos se saa syödä vapaasti. Jotkut kissan omistajat tarjoavat vähemmän houkuttelevaa ruokaa. Toinen mahdollisuus on tarjota vähäkalorisempaa kissan ruokaa. On tärkeää muistaa, ettei pidä kissan antaa keräillä toisten kissojen ruokaa ja lopettaa herkkupalojen antaminen pöydästä.

K: Onko totta, että kissat ovat turhantarkkoja ruokailijoita?
V: On totta, että maku, rakenne ja kosteus on huomattavasti tärkeämpiä kissalle kuin koiralle.
Kissat valitsevat ruokansa ennemmin näiden seikkojen perusteella kuin ravintopitoisuuden perusteella. Siksi on tärkeää, että omistajat huolehtivat että heidän kissansa saavat tarpeelliset määrät ja kaikkia elintärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita.
Koiriin nähden, kissat eivät syö jauhemaista, kaupallista ruokaa. Ne kuitenkin syövät samaa ruokaa, jos se tarjotaan raksuina, muhennettuna tai hyytelönä. Hyytelömäinen ruoka maistuu yleensä parhaiten. Kissat ovat herkempiä karvaan maulle kuin koirat ja nauttivat mieluummin lämmintä kuin kylmää ruokaa.

Vihje
Nuorena saadut kokemukset tietyistä mauista ja rakenteesta voivat aiheuttaa voimakkaasti mieltymyksiin myöhemmässä iässä. On tärkeää sekoittaa asteittain tuttuun ruokaan uutta ruokaa ennen kuin vaihtaa sen kokonaan.

Ruuan valinta

Kaupallisia kissanruokia on tarjolla hyvin erilaisissa muodoissa. Yleisimmät tyypit ovat kuiva, puolikostea ja purkkiruoka. Näiden kosteuspitoisuus vaihtelee kuivamuonan 6-10%:sta, puolikostean 15-30% ja 75% purkkiruuassa. Useimmat purkkiruuat sisältävät suhteellisesti enemmän rasvaa ja valkuaista ja vähemmän hiilihydraatteja kuin kuiva ja puolikuiva ruoka, ja yleensä sisältävät huomattavasti korkeammat osuudet eläinperäisiä tuotteita.
Eläinruokien tuoteselosteissa täytyy kertoa proteiinin, rasvan, kuidun ja kosteuden prosentuaaliset määrät. Kun tuoteselosteita lukee, on tärkeä muistaa, että se joka näyttää suurelta erolta ravintoarvoissa – esimerkiksi 8% proteiinia purkkiruuassa vs. 27% proteiinia kuivamuonassa – on seurausta siitä, että purkkiruuassa on enemmän vettä.

Lemmikkiruokien lisäaineet

Joitain muita aineosia joita saattaa esiintyä lemmikkiruuissa, mutta jotka eivät ole pakollisia:

Kondraalisuojaavia agentteja ruumis käyttää rusto- ja liitoskudoksissa. Vaikka kondraalisuojaavat agentit voivat vaikuttaa tietyihin kliinisiin olosuhteisiin, ei niillä voi taata tällä hetkellä laajempaa vaikutusta terveyteen.

Vihje
Lemmikkiruuille, joita markkinoidaan ”herkkupaloina”, ei vaadita ravintoarvon sopivuudesta kertovia tuoteselosteita.

Antioksidantit estävät hapettumisen aiheuttamaa pilaantumista ravintoaineille ja muille yhdisteille ruumiissa ja ehkäisee vapaiden radikaalien muodostumista. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa suositusten antamiseksi muilta osin kuin niiden elintärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta jotka ovat antioksidanttien komponentteja.

Yrttejä ja kasviperäisiä tuotteita käytetään lemmikkiruuissa lisäämään makua tai vielä useammin lääketieteellisten vaikutusten takia. Tämä pitää paikkansa varsinkin uutteiden osalta, jossa klassinen kasvin ravintokomponentti erotellaan uutteesta prosessissa. Koska tavoiteltu vaikutus on enemmän farmaseuttinen kuin ravintoperusteinen, keskustelu niiden potentiaalisesta hyödystä ei kuulu tämän julkaisun aihepiiriin.

Maku- ja uuteaineet, jotka on johdettu eläinkudoksista kuten siipikarjasta tai kalasta, pidetään luontaisina makuaineina. Laaja valikoima makuaineita voidaan saada muista eläin- ja kasviperäisistä materiaaleista, kuten maitotuotteista, munista, yrteistä ja mausteista. Hyväksyttävät prosessointimenetelmät ovat paahtaminen, uuttaminen, käymisprosessit. Lukuun ottamatta keinotekoisia savu- ja pekonimakuja, synteettisiä ainesosia käytetään harvoin kissan- tai koiran ruuissa.

Vihje
Kissat eivät juo yhtä paljon kuin koirat, ehkä siksi että ne polveutuvat aavikkoeläimistä.

Väriaineet ovat synteettisiä yhdistelmiä ja niitä käytetään korvaamaan tai korostamaan luontaisia ruuan värejä. Vain sertifioidut väriaineet, jotka on hyväksytty ihmisille tarkoitetuissa ruuissa käytettäväksi, hyväksytään eläinruokiin. Rautaoksidia, joka on synteettinen mutta ei ole sertifioitu väriaine, voidaan käyttää lemmikkiruuissa enintään 0,25% lisäämään punaista, lihamaista ulkonäköä. Titaanidioksidi on toinen yleinen väriaine sekä ihmis- että eläinruuissa koska se lisää ”kirkkautta” ruuassa täydentämällä muiden väriaineiden vaikutusta. Sitä saa käyttää korkeintaan 1% ruuan painosta.

Edellinen